skip to Main Content
026 - 3213174 (zuid) 026- 8200529 (noord) Stuur ons een mail

Palmpasen

Palmpasen: palmzondag is de dag van Jezus’ intocht in Jeruzalem, waar hij Pesach, het Joodse Paasfeest, wilde vieren. Wuivend met palmtakken werd hij door de bevolking de stad binnengehaald.
De kinderen maken een palmpaasstok, met boven op een broodhaantje dat de nieuwe dag aankondigt, een zonnerad en vruchten waarmee het tot een eigen levensboom wordt. Bovenin worden enkele takjes buxus gestoken als verwijzing naar de palmtakken.

Onze Palmpaasoptocht is vol symbolen rond de gebeurtenis op Palmzondag, ruim tweeduizend jaar geleden. Palmzondag is de eerste dag van de Stille Week, ook de Goede of de Heilige Week genoemd en herinnert aan de intocht van Christus in Jeruzalem voordat Hij op Goede Vrijdag gekruisigd zou worden. Mensen sloegen takken van de palmen, symbolen van leven, om ze uit te spreiden op de weg, die Christus, gezeten op een ezelsveulen, volgde. In een uitbundig hosanna barstten ze los en volgden de stoet.

Bij onze palmpaasstokken treffen we het kruishout aan. Het groene buxustakje, dat onze palmpaasstokken siert, herinnert aan de eeuwige levenskrachten van de altijd groene en steeds hoger reikende palmbomen.

Aan de slingers rijgen we vooral gedroogde vruchten, maar ook zijn er tradities dat op de verticale stok één of meerdere verse vruchten worden gestoken. Zo draagt het dode kruishout symbolisch de vrucht voor de toekomst. En bovenop de stok: de haan! Ons wakkere ‘ik’.

In sprookjes kraait de haan op momenten dat de mens op weg de goede beslissing moet nemen. Bij de Bremer Stadsmuzikanten kraait de haan als de rovers het huis binnen vallen en de andere dieren gewekt moeten worden om ze te verjagen. Het is de haan die ’s morgens bij het eerste licht van de opkomende zon kraait en de mensen wekt. Hij zit op kerktorens, slaapt in de hanenbalken en in het kippenhok., zo mogelijk iets hoger dan de hennen.

Om wakker te blijven moet ‘onze haan’ gevoed worden met echte waarheid, stenen voor brood doet hem sterven.

Liedjes

Palmpasen, Palmpasen
Versier je groene tak
Met linten en met eieren,
De klokken bim bam beieren.
Die eieren smaken goed,
Versier je nieuwe hoed.

Palmpasen, Palmpasen
Versier je groene tak
Met linten en met ruikertjes,
Met lekkers, koek en suikertjes.
Kom mee mee in de rij:
Palmpasen maakt ons blij.

Palmpasen, Palmpasen,
Versier je groene hoed.
Dan slepen wij de takken aan,
En steken wij de vuren aan
En dansen hand in hand,
’t Wordt Paasfeest in ’t land.

download hier de bladmuziek

Ingrediënten voor 4 haantjes

500 gr tarwebloem
1/2 theel. zout
1 zakje droge gist
1 kleine eetl suiker
3 dl melk of water
een paar krentjes of rozijnen

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen 200 graden C. Doe de bloem, zout, gist en suiker in een kom.Maak een kuiltje in het mengsel en schenk daar de melk of het water in. Kneed alles goed door en dek de kom af met een vochtige schone theedoek. Laat het deeg ong. 45 min rijzen op een warme plek (bv de verwarming of de oven (de laagste stand) tot de hoeveelheid verdubbeld is. Verdeel het deeg in vieren en haal er van elk deel een plukje af. Kneed de haantjes in vorm en maak van de overgebleven stukjes vleugeltjes. Deze kun je met een beetje lauw water op het haantje plakken. Van de krentjes of rozijntjes maak je de ogen.

Bak de haantjes in ca, 20 min in de oven( 220 gradenC.)

Back To Top